Klanten beoordelen ons met een: 8.510372

Riool.nl in Nieuws van Hier

Riool.nl in Nieuws van Hier
Onder ondernemers
Laatste update: 16 februari 2016 om 14:23

LEIDEN – In Leiden zijn duizenden ondernemers, bedrijven en instellingen gevestigd die een bijzonder product of een unieke dienst aanbieden.

Bedrijven en ondernemers die de motor zijn van de Leidse economie. Leidenaar Joost Bleijie bezoekt ze wekelijks en kwam tot de conclusie dat er naast mooie producten en diensten ook de nodige verhalen schuilgaan achter de winkelgevels en bedrijfspanden. Die zijn te lezen in deze column. Deze week: Riool.nl.

Er zijn van die beroepen waarvan je verwacht dat weinigen er warm voor lopen. Werken met riolen, plaskruisen en verstopte wc’s is daar een van. Ernst Barthen van Riool.nl kan er wel om lachen. Hij heeft nauwelijks vacatures, dus met de weerstand tegen dit vak valt het in de praktijk wel mee. “Tuurlijk ruikt het bij ons werk lang niet altijd naar bloemetjes, maar daar raak je snel aan gewend. Sterker nog, waar je in het begin nog wel eens terughoudend was om je arm in de wc te steken, wordt dat gaandeweg een soort routine. Wij willen ook gewoon dat een euvel snel is opgelost, daarom bellen de mensen ons. Als je dan uren gaat staan denken hoe vies het wel niet is, dan schiet dat niet op.”
Echt een arm in een verstopt toilet steken, hoeft gelukkig ook niet vaak meer. Riool.nl heeft geavanceerde apparatuur om verstoppingen te verhelpen. Naast rioolbeheer heeft Riool.nl ook 1200 mobiele toiletten en plaskruisen in de verhuur mede onder de naam van HuurMaat. Grote kans dat menig Leidenaar tijdens de Lakenfeesten of Leidens Ontzet een plasje doet in een cabine of bij een plaskruis van Riool.nl. “Die dingen zitten op een gegeven moment vol. Dan brengen wij ze naar een plek waar ze leeg worden gezogen en gereinigd. Daar komt geen mensenhand meer aan te pas. Je wil trouwens niet weten wat er allemaal voor gorigheid uit de kruisen komt. Soms denken wij wel eens hoe het toch mogelijk is dat wij bepaalde dingen uit die kruizen halen.” Toiletcabines worden ook voor meestal gebruikt. “Als mensen hun huis verbouwen, dan is het vervelend als je constant de bouwvakkers bij jouw op het toilet hebt zitten. Dan kan je een cabine huren, dat is veel makkelijker.”
Ook het riool onder de straat wordt door Riool.nl onderhouden. Dat zijn riolen die qua diameters kunnen oplopen tot een meter. “Als er een euvel is, gaan we eerst met de camera naar beneden om te kijken waar het euvel zit en wat het precies is. Pas dan gaan we het verhelpen.” Het meeste wordt Barthen gebeld door mensen met huis-tuin-en-keukenproblemen, zoals verzakkingen, verstoppingen of het afbreken van rioolophanging. “15% van de Nederlanders krijgt jaarlijks te maken met rioolproblemen.

Soms zijn de problemen van mensen die bellen wel heel bijzonder. Wij werden ooit gebeld door een oudere meneer wiens gebit door het toilet was gespoeld. Met de camera hebben wij hem uiteindelijk in het riool teruggevonden. Toen onze klus erop zat en de man ons wilde bedanken, spoelde hij eerst zijn gebit om onder de kraan om hem volgens weer in te doen. Zonder gebit kon hij nauwelijks praten.”

Riool.nl is gevestigd aan de Hallenweg 7 in Leiden Merenwijk. Meer informatie over het bedrijf kunt u vinden op de website.

Meer info: https://www.riool.nl

Joost Bleijie (Foto: pr/www.handebruin.nl).